Разликата между твърди и еластични съединители

Ако сте изправени пред дилемата дали да изберете твърди или еластични съединители за работа в механична система, то информацията тук със сигурност ще Ви бъде полезна. Разглеждайки всеки каталог за еластични съединители, ще забележите, че и двата варианта са популярни и често срещани. Но какви са разликите между тях и кога е добре да изберете единия пред другия?

В тази статия, ще разгледаме разликите между твърди и еластични съединители в детайл и ще Ви помогнем да направите правилния избор.

Твърди съединители

Основната разлика между твърдите и еластичните съединители е във вида връзка, която те осигуряват. Както името предполага, твърдите съединители осигуряват твърда връзка. С други думи, двата вала са здраво свързани, докато съединителят позволява плавно предаване на въртящия момент в системата.

Твърдите съединители са популярни с няколко предимства пред еластичните съединители. Те са често предпочитан избор и сигурно решение за редица проекти. Те се славят с отлично предаване на въртящ момент. В състояние са ефективно да прехвърлят въртящия момент от единия вал към другия. Освен това, те са с ниска цена за производство, което позволява на производителите да създават стандартни и нестандартни твърди съединители и да ги предлагат на достъпни цени.

Те са прецизни решения, без хлабина и са издръжливи на усукване. Тяхната висока коравина позволява най-доброто им позициониране. Твърдите съединители са също така чудесни за подравняване на вала между двигателя и свързаните компоненти. Те се монтират лесно и поддръжката им не изисква особени умения или инвестиции.

Еластични съединители

От друга страна, еластичните съединители са също толкова популярни и използвани. Те са често срещани в механични системи, където е необходимо свързване между два или повече вала, както и предаване на въртящ момент. Еластичните съединители създават еластична връзка между валовете, омекотяват ударите и осигуряват стабилност.

Тяхната основна цел е да сведат натоварването и демпферирането на колебанията във въртящия момент до минимум. Те компенсират неточностите във взаимното разположение на валовете и са успешни в реверсивното задвижване в кинематичната верига. Те създават динамично натоварване при тръгване, спиране и реверсиране. Те гарантират защита срещу резонансни колебания.

Основни разлики между твърди и еластични съединители

След като вече разгледахме основите на всеки вид съединител отделно, нека видим и какви са основните разлики между тях:

  • Хлабина – Твърди съединители като модерни модели алуминиеви твърди съединители могат драстично да намалят хлабината до нулеви нива. Еластичните съединители не могат да осигурят същата защита.
  • Поддръжка – Твърдите съединители не абсорбират вибрациите. Това би могло да доведе до ранно износване на части, които не са прецизно подравнени. Еластичните съединители могат да се справят с вибрации без риск от износване.
  • Приложение – Еластичните съединители намират приложение в сервоприводи и ниски или умерени нива на въртящ момент. С други думи, те имат широко приложение в инструментите за обработка, производство на полупроводници и оборудване за опаковане и други. Твърдите съединители работят най-добре там, където се изисква висок въртящ момент, приложения за поддържане на вала и случаи на използване на бутане и дърпане.
  • Сложност – Еластичните съединители често се състоят от повече компоненти, поради която се приемат и за по-сложни или комплексни. Това може да доведе до по-трудна експлоатация и поддръжка. Твърдите съединители са по-семпли и прости.
  • Подравняване – Еластичните съединители могат да работят ефективно и с леко неподправени валове. От друга страна, твърдите съединители не могат да понасят несъответствия, тъй като са твърди на усукване.

Надяваме се тази информация да Ви помогне да разберете по-добре разликите между твърди и еластични съединители. И двата варианта са често използвани и правилния избор зависи от това, за какво приложение ще бъдат използвани.