Етерични масла – ползи и приложение

Етеричните масла придобиват все по-голяма популярност както в България, така и в световен мащаб. Те притежават безспорни лечебни свойства, които са една от главните причини за бързото им популяризиране. Те са широко използвани продукти в ароматерапията, което най-общо казано е форма на алтернативна медицина, която използва растителни екстракти за поддържане на здравословното състояние.

Какво точно представляват етеричните масла?

Най-общо казано етеричните масла са съединения, извлечени от цвета на растенията. Тези масла улавят есенцията на съответното растение, което предава характера и аромата на всяко етерично масло. Те се получават чрез прецизна дестилация, чрез пара или вода, или чрез други механични методи като студено пресоване. Именно затова, съществува богат избор от етерични масла. Има различни по аромат и състав масла като лавандула, роза, карамфил, розмарин, маточина, грейпфрут, лайм, мента и много други. 

 

След като ароматните частици бъдат извлечени, те се комбинират с масло-носител, което създава крайният продукт, който е готов за директна употреба. Начина, по който се произвеждат продуктите е от изключително значение, тъй като ако се използват химически процеси за извличането им, крайният продукт не може да се счита за етерично масло.

 

Как действат етеричните масла?

Най-често използвани са в ароматерапията, при която се вдишват чрез различни методи – с помощта на арома дифузери, свещници за етерични масла или други аксесоари. Важно е да се отбележе, че маслата не са предназначени за поглъщане. Те могат да се приемат по няколко начина – да се приемат вдишвайки или като се нанасят по кожата, която ги абсорбира. Вдишването на етерични масла е известно, че стимулира области на лимбичната система, която част от мозъка на човека играе роля в емоциите, обонянието, паметта и цялостното поведение. Интересен факт е, че лимбичната система е силно свързана с формирането на спомени. Този факт донякъде обяснява защо познатите миризми могат да предизвикат спомени или емоции.

 

Както споменахме, съществува богат избор от етерични масла. Освен това, че всяко едно масло притежава уникална, специфична миризма, те се различават и по ползи за здравето. Най-често срещаните полезни свойства на тези невероятни продукти са: повишаване на енергията и настроението, подпомагане на храносмилането, облекчаване на стреса, подобряване на фокуса, за релаксация и намаляване на тревожността, лечение на главоболие и гадене, борба с инфекциите, засилване на имунитета и много други.

 

Безопасност

Въпреки, че тези продукти са естествени, не означава, че са напълно безопасни. Растенията и растителните продукти като цяло съдържат различни биоактивни съединения, които могат да бъдат вредни за здравето. Въпреки това, този вид продукти са считани за безопасни при вдишване и абсорбиране от кожата. Разбира се, винаги е добре да съобразите с други хора около вас, които могат да вдишват аромата като бременни жени, деца и дори домашни любимци.