Съвети за избор на подходящи работни дрехи за строителни работници

Строителните работници са по-застрашени от това да станат жертви на трудови злополуки. Работната им среда представлява по-голям риск в сравнение с хора от други работни сфери. Съществува опасност от падане от големи височини и злополуки с машини. Освен това материалите, използвани на някои обекти, като олово и азбест, могат да причинят здравословни проблеми. Други опасности могат да бъдат вибрациите, шумът, високото налягане и суровите метеорологични условия.

Добра идея е да се сдобиете с някои основни работни дрехи, които да осигурят безопасността ви на обекта. Каски, работни панталони, ръкавици и светлоотразителните елементи са някои важни допълнения, които можете да обмислите.

Ето и някои от характеристиките, на които трябва да обърнете особено внимание, когато купувате строително работно облекло:

Функционалност
Облеклото за строителни обекти трябва да бъде практично. За щастие днес има множество магазини, в които можете да намерите стилни работни дрехи подходящи за строителни обекти. Тези облекла позволяват едновременно подвижност и комфорт. В сферата на строителството се извършват множество движения и физическа активност, затова облеклото не трябва да е прекалено свободно, прекалено тясно или тежко.
Джобовете на работните панталони помагат за съхранението на пирони, чукове и мобилни устройства. Добрите панталони трябва да имат стратегически разположени джобове.

Качество и цена
Дрехите, които избирате, трябва да са изработени от качествени материали. От друга страна, някои по-евтини работни дрехи ще ви накарат да се върнете в магазините за нова бройка поради ниското качество. Нискокачествените материали не са безопасни и ако решите да закупите такова облеко може да рискувате и здравето си.

Когато избирате подходящото облекло за строителен обект трябва да намерите точния баланс между качество и цена. То не трябва да се износва или разкъсва лесно. Също така трябва да има добри характеристики, за да издържа на тежките условия на работа. Не е задължително висококачествените материали да са скъпи. Много компании предлагат страхотни облекла, които са на доста достъпни цени.

Дълготрайност и издръжливост
Едно добро работно облекло трябва да ви служи дълго време. Дългият живот често зависи от издръжливостта на дрехата. За да осигурите продължителна употреба на дрехите, изберете такива, които имат двойни шевове по цялата си дължина. По този начин се заздравят зоните на напрежение по плата и така се гарантира дълготрайност.

Максимална безопасност
Добрата екипировка трябва да ви гарантира максимална безопасност на работното място. Имайте предвид, че на строителните обекти няма да липсват остри предмети и вредни химикали. Освен това понякога ще ви се налага да работите и на висока температура. Точно затова подберете дрехи от здрави материали, които няма да се разкъсат и да ви оставят уязвими на химикалите и острите предмети. Също така помислете за топлоустойчиви дрехи, които ще осигурят нужната безопасност при работа около пламъци.

Добра видимост
Някои работници понякога работят през нощта или в слабо осветени зони. Някои метеорологични условия, като например мъгла, също затрудняват видимостта. Тези ситуации могат да доведат до злополуки при работа в близост до пътища или около тежки машини. Ярко оцветените работни екипи със светлоотразителни ленти помагат за подобряването на видимостта на работниците. Светлоотразителната жилетка е добра алтернатива, ако не можете да намерите работни дрехи със светлоотразителни ленти.