Какви храни са подходящи за захранване на бебето?

Правилното и балансирано хранене всъщност е важно за здравето ни във всяка възраст. И точно през първите години от живота се изграждат разнообразни хранителни навици, когато малкото дете преустановява храненето с мляко и постепенно открива и опитва с какво се хранят мама и тате.

Освен това бебетата и малките деца имат нужда от меню, богато и разнообразно, тъй като това е и най-интензивният период на растеж в детството. Периодът между 6-ият и 12-ият месец е изключително важен, тъй като в него се разкрива палитрата от вкусове, текстури и цветове, които храната може да предложи. Правейки това по правилния начин, се подбужда любопитството и се възпитава любовта към храната в детето.

Захранване след 6-тия месец

След като детенцето навърши 6 месеца, може да започнеш да предприемаш първите стъпки в захранването. Зеленчуците и плодовете са в основата на балансираното хранене заедно с пълнозърнестите храни и бобовите растения.

И децата, и възрастните е препоръчително да консумират три порции зеленчуци и две порции плодове всеки ден, но достигането на тези стандарти при най-малките може да се превърне в не толкова проста задача.

Има обаче някои „трикове“, които ще споделим с вас и ще ви улеснят значително в придобиването на нови навици в децата. В лексикон на свежестта – плодове и зеленчуци ще откриеш полезна информация за любимите плодове и за това как се съхраняват, за да запазят вкусовите си качества за максимално дълго време.

При първите опити за захранване се препоръчват по-леки храни като – тиква, пащърнак или картоф. След като успешно се справиш с това, добави поетапно и грах, спанак, зелен фасул, брюкселско зеле, моркови, тиквички и аспержи. Ако на детето не му допадне някоя храна при първия опит, то не се отказвай, може следващият да бъде успешен.

Лесни рецепти за захранване на вашето бебе

За всеки родител периодът на захранване може да бъде не толкова лесен, особено ако това е първото дете. Ето няколко лесни предложения, които всеки може да приготви у дома:

  • Оризова каша – В хипермаркета ще откриеш бебешка каша, подходяща и за най-малките. Препоръчваме такава, в която няма добавена захар.
  • Сладък картоф – Може да се предложи под формата на пюре или крем супа. Сладкият картоф е добра опция не само заради вкуса си, но и защото е с изключително балансиран състав.
  • Картоф – Картофеното пюре може да бъде прекалено гъсто за детето, но може да се добави малко преварена вода или адаптирана формула, за да придадеш по-лека текстура.
  • Банан – Това е лесен вариант, тъй като не се налага термична обработка. Можеш просто да го намачкаш с вилица и да го дадеш на детето под формата на пюре, или пък да го нарежеш на кръгчета и да похапва с ръчички.

Кога може да дадеш на детето мляко и месо?

В млякото и месото се съдържат основните протеини, които са необходими за балансираното меню. Препоръчваме ти да заложиш на млечни продукти с доказано качество, като най-добрият вариант е да започнеш с продукти от козе мляко – прясно, кисело и сирене. Смята се, че то се усвоява най-лесно от детския организъм.

За месото важи същото, внимателно следи произхода и срока на годност. Заложи на птиче, заешко, риба, както на телешко. Не добавяй много подправки, по-скоро детето трябва да се адаптира към новите натурални вкусове на продуктите. Не забравяй, и че е от голямо значение в тази възраст да дадеш на детето си и добре сварен жълтък.

Между първата и третата годинка децата са истинско предизвикателство. Малки откриватели, наслаждаващи се на новооткриващия се пред тях свят. А родителите са хората, които трябва да подадат ръка и да стимулират самостоятелността на мъниците.

Храненето е един от най-важните елементи в растежа на децата и затова те съветваме да подходиш с търпение и внимание към този процес. Заложи на прости, семпли и цветни рецепти, изпълнени с много витамини, за да бъде детето здраво, активно и щастливо.

Каква ще бъде следващата рецепта, която ще приготвите цялото семейство?