Как да удължим живота на матрака си?

Сърцето на вашата спалня определено е матракът. Той е нещото, което ви осигурява добър, здрав, спокоен и качествен сън в продължение на години. Ако сутрин се събуждате все по-често от напрежение или може би дори от болки в тялото, трябва да се запитате дали не е време за нов матрак.

Колко дълго трябва да спите на матрак? Как правилно да се грижите за него, като по този начин ще удължите живота му? А има ли разлика в периода на експлоатация на различните видове матраци? В този материал сме ви подготвили отговорите на всички тези въпроси.

На колко време трябва да подменяте матрака си?

Може да се каже, че срокът на експлоатация е много дълъг. Обикновено гаранцията на състава на матраците е около 10 години. Въпреки че може да се предположи, че матраците могат лесно да се използват в продължение на много по-дълъг период от това, добре е този фактор да влияе като ориентир.

Мръсотията или износването натоварват матрака ден след ден. Въпреки че това е нормално, може значително да намали дълготрайността на вашия матрак. Затова агенциите за защита на потребителите препоръчват смяна на матрака на по-кратки интервали. За добра хигиена на съня и за поддържане на вашето здраве, е препоръчително да сменяте матрака си на всеки 10 години. Ако откакто сте закупили своя е изминал този период, разгледайте и изберете новия си матрак – https://sleepzone.bg/matraci-isleep.html.

Какви видове матраци се предлагат на пазара?

Двата основни вида матраци, които се предлагат на пазара са еднолицеви и съответно двулицеви. По самите им наименования може да се ориентирате и за тяхната основна характеристика. В зависимост от бюджета, който бихте отделили за матрак, ние можем да ви посъветваме и какъв матрак да закупите. Ако бюджетът е по-висок, заложете на двулицев матрак. При тях е възможно да се спи и от двете страни на матрака, което удължава и техния живот. Ако обаче например сте под наем или просто не желаете да вложите по-голяма сума, то разгледайте еднолицевите модели тук. При тях от едната страна има вградена дървена рамка. В сайта по-горе може да разгледате различни варианти, като се предлагат такива, които са изработени изцяло от екологични материали. Те са много подходящи за хора, които страдат от алергия, както и за деца.

Как да удължим живота на матрака си?

За да удължите живота на вашия матрак, може да предприемете действия, за да предотвратите хлътванията. За да направите това, трябва да обръщате двулицевия матрак на всеки 6 месеца. Важно е да обърнете матрака от двете страни, надлъжно и напречно. Ако матракът е надвишил експлоатационния си период и има видими вдлъбнатини, той трябва да бъде заменен, за да предостави на тялото ви необходимия комфорт.

За да запазите доброто състояние на матрака си, трябва и редовно да го почиствате. Има различни варианти за почистване на матрак, като може да потърсите услугите на фирма, която да извърши химическо почистване, а може и сами да се погрижите за това. Ето и няколко от вариантите в домашни условия:

    • Содата за хляб е един от най-популярните продукти, като ще помогне в премахването на неприятните миризми, акари и бактерии. След като поръсите целия матрак със сода, изчакайте около час и почистете с прахосмукачка.
    • Почистване с вода и оцет. Съотношението е 1:1, напръскайте със сместа и изчакайте 10-15 минути, след това почистете с влажна кърпа или прахосмукачка.

Препоръчваме ви да използвате топ матрак, ако усещате, че матракът ви е загубил форма и не е толкова удобен. Това е практично и доста по-достъпно решение. Поставяйки го върху матрака, ще подобрите позата на тялото ви и следователно качеството на съня си. Има различни видове и може да изберете според вашите предпочитания, като може да ги разгледате в сайта посочен по-нагоре.

Не бива да подценявате състоянието на своя матрак, тъй като това е есенциална част, от която зависи качеството на съня ви. Не забравяйте, че добрата почивка е необходимост за вашия организъм, за да може да бъдете здрави и изпълнени с енергия.