7 мита за умният дом

факти за смарт дом

Стане ли дума за “умен дом” много хора гледат скептично над идеята за модерен дом, осигуряващ удобство и контрол изцяло чрез мобилно устройство. В интернет е пълно с невярна информация по темата, което възпира голяма част от хората да се възползват от модерните технологии.

В тази статия ще се опитаме да премахнем погрешните схващания като разгледаме 10-те най-популярни мита за интелигентния дом.

1. Инвестицията за умен дом е твърде скъпа

Това е може би най-известният мит, който кара хората да се противопоставят на идеята за интелигентен дом. Разбира се, ако желаете да смените всяка една техника вкъщи с нова смарт техника, изцяло преобразувайки дома си, това ще ви коства много пари. Но всеки един от нас може постепенно да вкара нови и нови умни устройства у дома си, подбирайки най-важните за своите лични нужди. Така преминаването към умен дом става лесно и напълно достъпно, без да афектира бюджета ви твърде много.

Ако имате само скромни амбиции за свързан дом, наистина няма да похарчите много. Може да се уверите сами с онлайн магазина за смарт устройства 4 Control Shop.

2. Трябва да сте изключително технически грамотни, за да използвате смарт устройства

Друг често срещан мит, който пречи на някои хора да възприемат интелигентните технологии, е идеята, че всичко ще бъде твърде сложно. Това е твърде далеч от истината. Общо взето – ако знаете как да използвате смартфон, значи ще използвате огромна част от смарт устройствата без никакъв проблем. След като свържете устройството към домашната си Wi-Fi мрежа – просто следвайте простите инструкции на екрана в приложението – ще можете да управлявате устройствата си по какъвто начин пожелаете.

Разбира се съществуват и умни продукти, които изискват малко повече познания като например някои кабелни термостати. Но освен тези малки изключения – смарт устройствата са интуитивни за употреба.

3. Всеки трябва да има умен дом

Никой не трябва да се чувства притиснат да премине към интелигентен дом. В крайна сметка стандартните домове, в които сме свикнали да живеем, са напълно достатъчни за перфектен всекидневен живот. Макар че автоматизацията на дома безспорно може да направи живота ви по-лесен, по-безопасен и по-удобен, това не означава, че свързаните устройства са най-подходящи за всеки.

4. В интелигентния дом нямате никаква поверителност

Личното пространство е от изключително значение за всеки един от нас. Много хора се плашат от факта, че ако използват смарт устройства, те биват подслушвани и наблюдавани през цялото време. Ако това представлява голям проблем за вас, избягвайте използването на смартфон – те нарушават личното пространство по много по-съществен начин. Ако премахнете аудиото и видеото от уравнението, е много малко вероятно да се окажете жертва на каквато и да е кибератака.

Ако планирате внимателно, няма причина да не се чувствате напълно сигурни и спокойни във вашия интелигентен дом.

5. Създаването на умен дом не е изгодна инвестиция

Това е твърдение, най-често изречено от хора, които нямат ясна представа какво точно представлява смарт устройствата. Закупуването на интелигентно устройство има незабавна възвръщаемост на инвестицията. Независимо дали то прави живота ви по-бърз, по-безопасен или по-достъпен, обикновено има незабавна възвръщаемост.
Освен това, някои технологии за интелигентен дом могат да повишат цената на имота, ако желаете да продадете дома си.

6. Можете да се сдобиете с интелигентни устройства само от Amazon или Google

Когато става въпрос за агресивно конкурентната ниша с интелигентни високоговорители, Amazon и Google определено доминират. Но това не означава, че няма други качествени брандове, които произвеждат други разнообразни устройства свързани с смарт дома.

В индустрията за интелигентни домове има и много по-значими играчи, така че ще можете да изберете своя видео звънец, система за сигурност или отваряне на гаражни врати от пълен списък с реномирани марки извън двете големи по-горе.

7. Всички смарт устройства веднага ще работят заедно

Много от новонавлизащите любители в областта на домашната автоматизация са изпадали в затруднено положение като са купували различни интелигентни устройства без да знаят дали са съвместими едно с друго. За сега не всички смарт продукти имат реален единен стандарт.

След като започнете да проучвате устройствата, ще се сблъскате с различни комуникационни протоколи като Zigbee и Z-Wave. Ще откриете и протоколи като Insteon, WiFi и Bluetooth, така че оперативната съвместимост далеч не е гарантирана. Обикновено се нуждаете и от домашен концентратор, за да може тези устройства да пеят в една и съща група.

Бъдете сигурни, че сте пряко запознати с техниката, която купувате. При нужда се свържете с експерт от екипа, на който се доверявате.