Защо да изберете България за своята ски/сноуборд почивка?

Често, когато стане въпрос за ски ваканция в Европа, мнозина се сещат веднага за Алпите. Но всъщност за курортите в Швейцария, Австрия и Франция, човек трябва да подготви голяма сума. Ето защо голяма част от европейците започват да обмислят алтернативни варианти за зимна почивка.

Със сигурност, България е една от най-предпочитаните ски и сноуборд дестинации в цяла Европа. България е популярна дестинация, както за семействата, така и за студентите. Страната съчетава перфектно семейните дейности, развлеченията, красивата природа, културата, и не на последно място вкусната храна. В този материал ще ви запознаем с няколко причини, които могат да ви убедят да заложите на българските курорти за своята ски почивка тази зима.

Перфектно съчетание между забавление и почивка

Най-големият и добре оборудван зимен курорт в България, без съмнение, е Банско. Там може да откриете много забавления, различни от карането на ски и сноуборд. Може да се насладите на множество заведения, ресторанти, барове, клубове, както и природни забележителности и музеи. Всъщност там ще откриете всичко спрямо вашите интереси.

В околността има по-малки курортни селища, където ще може да откриете по-спокойна атмосфера, на която да се насладите, правейки престоя ви възможно най-приятен и необезпокояван. Едно от тези места, предлагащи уединение и пълно спокойствие е Русковец Добринище. Там ще откриете различни варианти за настаняване – хотелска част и няколко самостоятелни вили.

В близост до Добринище може да се възползвате, както от пистите в Банско, така и от пистите в ски зона Добринище. Това място е идеално, както за активните скиори и сноубордисти, така и за хората, които ги придружават. Докато вашите близки са на пистата, вие може да се насладите на СПА центъра, минералните басейни или на отпускащи СПА процедури и масажи.

Ще се слеете с българската култура

Ежедневието в големия град може да ни отдалечи от нашите корени. Банско и околията са еквивалент за българщината. Там ще може да се запознаете с традиционната банска кухня. Ще откриете множество ресторанти в битов стил, предлагащи фантастични ястия, съчетаващи в себе си вековната българска история. Кухнята е олицетворение на бита на месните жители, като може да се насладите на голямо разнообразие.

Освен ски и сноуборд заниманията, отделете си и малко време, за да разгледате забележителностите в и около Банско. А ето и някои от тях:

  • Центърът на Банско и уличките около него определено са една от дестинациите, които не трябва да пропускате. Ще се сблъскате с вековната архитектура, като разбира се, в далечината ще може да се насладите на спиращия дъха Пирин.
  • В района може да посетите къщата-музей Неофит Рилски и къщата-музей Никола Вапцаров. Ще се потопите в атмосферата на мястото, посещавайки родните домове на тези бележити за българската история фигури.
  • Чували ли сте за Безименния град, намиращ се в близост до Банско? Ако не сте, това е перфектното място, което да посетите и да се сблъскате с мистерията, която носи.

С какви писти ще разполагате?

За ски и сноуборд почивката ви определено един от основните критерии е това какви писти ви поднася даденият курорт. 70 км обработени писти в Банско предлагат на всекиго по нещо.

Обикновено начинаещите са най-притеснени за това какви са пистите, тъй като ако преобладават по-трудните писти, почивката може да се превърне в не особено приятно изживяване. Но в Банско това няма да се случи, тъй като сините и зелени писти са около 30%. Широки и достатъчно полегати, за да може да усъвършенствате своите умения, и да добиете повече самочувствие. Подходящите писти за начинаещи са – Бъндерица, Плато 1, Шилингарник 1.

Разнообразието за по-напредналите скиори и сноубордисти е значително по-голямо. В този случай, вие може да използвате и пистите, подходящи за начинаещи. Подходящите писти са – Юлен, Шилингарник 2, Плато 2, Стражите, Чалин валог 1 и 2.

Ски пистата, която може да се каже е съответстваща и за истинските виртуози, е Томба. Тя е най-трудният участък в целия ски курорт, като може да затрудни и по-опитните скиори. Спускането ѝ ще ви донесе голяма доза адреналин, гарантираме ви.

Ски център Добринище е перфектното място за любителите на адреналина и карането извън писта. Там ще откриете и невероятна гледка към връх Безбог.

За да превърнете вашата зимна почивка в незабравим спомен, внимателно обмислете какви са вашите желания. В Добринище ще откриете, както прекрасни ски писти, така и СПА преживяване, което е перфектната комбинация.