Всичко което трябва да знаете за отопление и климатизация

За повечето хора, темата отопление и климатизация не е никак вълнуваща. Отоплителните и климатични системи се приемат по-скоро за даденост отколкото за интересно решение, с което модерния свят разполага. Но истината е, че индустрията е свързана с огромна доза развитие и интересни факти. Може би днес ние масово разчитаме на различни методи за отопление и климатизация за комфорт и здравословна среда, но това не винаги е било така.

В тази статия ще се опитаме да запалим интереса ви към тази тема като споделим някои интересни факти за отоплението и климатизацията.

Интересни факти за отопление и климатизация

1. Първата сграда, в която е поставен климатик, е Нюйоркската фондова борса.

2. Първият запис на идеята за климатизация е приписан на британския учен Майкъл Фарадей. Той открива през 1820 г., че чрез компресиране и втечняване на амонячен газ, човек може да охлади съседно вещество, когато амонякът се оставя да се изпари.

3. Това, че можете да спестите електроенергия чрез затварянето на вентилационните отвори на климатичната система в неизползваните части от дома или сградата е мит. Това всъщност може да доведе до проблеми с уреда поради прекомерно налягане върху компресора.

4. „Лятната ваканция“ е резултат на това, че преди масовото разпространение на климатиците, лятото се е смятало за прекалено горещ сезон за посещение на учебни занятия и учене.

5. Римляните са първите, които използват вид система за въздушно отопление.

6. Първият модерен климатик е изобретен през 1902 г. от Уилис Картър, с намерението да поддържа ниски температури и влажност за издателска компания в Ню Йорк.

7. Учените са открили, че хората, които живеят в климатизирана среда, губят част от естествената си толерантност към топлината.

8. Изчислено е, че количеството енергия, използвано само за климатизация и топлина в Съединените щати, надвишава общото количество енергия, използвана на целия континент Африка.

9. Хърбърт Хувър е първият президент, който се радва на климатик в Белия дом. Той е инвестирал $30 000, за да инсталира системата, точно след началото на Голямата депресия.

10. Първата кола с климатик е представена през 1939 г. от Packard Motor Company. Не е била особено популярна поради високата си цена и факта, че системата е заемала половината от пространството в багажника.

11. Развитието на съвременните климатични системи е допринесло за напредъка в медицинските технологии, по-голяма продължителност на човешкия живот, намаляване на разпространението на болести и драстично повишена продуктивност на служители в различни сфери.

17. Първият поглед върху съвременната отоплителна и климатична индустрия идва през 1758 г., когато Бен Франклин и Джон Хадли откриват, че изпаряването на алкохол и други подобни вещества охлажда предметите достатъчно, за да сведе водата до минусови температури.

18. Климатичната и отоплителна индустрия непрестанно променя архитектурната индустрия. Преди климатиците, архитектите са проектирали домове и сгради с високи тавани, веранди, бризове и озеленяване, които да осигуряват сянка, за да осигуряват прохлада на обитателите.

Това са само някои от любопитните факти за отопление и климатизация. Някои от тях ни помагат да си припомним, че тези решения не са били винаги на разположение и е истинско богатство, че можем да разчитаме на тях днес.