Видове Климатици

видове климатици

Климатиците са ключов уред във всяко домакинство, всеки офис, магазин и дори и складове. Съществуват различни видове климатици с различна функционалност, предназначени за различни помещения и нужди. В тази статия ще се запознаем по-дълбоко с различните видове климатици във Варна и цялата страна. Разделяме ги на 2 главни вида: инверторни и хиперинверторни.

Инверторни климатици

Основната разлика между инверторния и неинверторния климатик се състои в конструкцията на компресорния двигател. Така казано – кутията, която се намира пред къщата или апартамента ви с големия кръгъл вентилатор в нея. Инверторният климатик използва микропроцесори, за да контролира скоростта на компресорния двигател в съответствие с необходимата мощност. След като помещението е хладно или топло, инверторният климатик намалява скоростта на двигателя, за да пести енергия и да поддържа желаната температура.

Неинверторни климатици

Неинверторният климатик има компресорен двигател с фиксирана скорост. За разлика от инверторните климатици, те работят на принципа „всичко или нищо“, което означава, че компресорът автоматично се включва и изключва, а не работи на пълна скорост през цялото време. Компресорът се изключва автоматично при достигане на желаната температура и се стартира отново, когато температурата се повиши. Поради честите цикли на включване и изключване компресорът винаги работи с висока мощност, което създава много шум по време на работа, като по този начин понякога консумира повече електроенергия, което ги прави по-малко енергийно ефективни от инверторните им аналози.

Хиперинверторни климатици

Този вид климатици са една подобрена версия на инветорните климатици и инверторната технология като цяло. Както споменахме, инверторната технология се адаптира към промените в температурата на помещението, като забавя изхода при достигане на желаната температура и леко го увеличава, за да поддържа температурата срещу всякакви промени. Хиперинверторният клматик извършва този процес по по-ефективен начин.

Тези главни 3 вида климатици се разделят на още 3 основни типа: стенни, подови и таванни.

1. Стенни климатици

Стенните климатици обикновено имат по-добър капацитет на охлаждане. С по-добри вентилатори стенните климатици често могат да охлаждат помещението по-бързо. С вътрешните си термостати те също така имат възможност да се изключват, когато стаята достигне определена температура, което ви спестява пари.

2. Подови климатици

Подовите климатици обикновено са по-малко енергийно ефективни. Причината за това е, че им е необходимо повече време, за да климатизират помещението, отколкото на всеки друг тип климатик със същия капацитет.

3. Таванни климатици

Таванните климатици работят добре в най-различни бизнес помещения, тъй като не е необходимо да се закрепват на стена или прозорец. Те се монтират на тавана и можете да ги инсталирате в широк диапазон от размери и типове помещения и те ще работят с повечето стандартни тавани.