Съвети за Избор на Добър Счетоводител

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на счетоводна кантора. Най-важното е да намерите човек, на когото можете да се доверите и който има опита и знанията, за да ви помогне с вашите специфични нужди.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате счетоводител:

  1. Уверете се, че той е лицензиран и застрахован. Това е важно в случай на евентуални грешки или пропуски, които могат да възникнат в процеса на работа.
  2. Поискайте препоръки от приятели или роднини, които са ползвали услугите на счетоводител в миналото. Това може да ви даде представа за нивото на обслужване и експертните им познания.
  3. Срещнете се с няколко различни счетоводители, преди да вземете окончателното си решение. Това ще ви позволи да се запознаете с личността им и да видите дали се чувствате комфортно в работата с тях.
  4. Обърнете внимание на начина, по който счетоводителят общува с вас. Той трябва да може да ви обясни нещата по разбираем за вас начин.
  5. Уверете се, че избраният от вас счетоводител е запознат с най-новите данъчни закони и знае как да увеличи максимално приспаданията ви. Това може да ви спести пари по време на данъчното облагане.
  6. Не забравяйте да попитате за таксите, преди да подпишете какъвто и да е договор. Някои счетоводители таксуват на час, а други – по фиксирана тарифа.
  7. Получете всичко в писмен вид, преди да се съгласите да използвате услугите на счетоводител. Това ще ви предпази в случай на недоразумения по-късно.
  8. Разберете как счетоводителят следи финансите ви. Той или тя трябва да може да ви дава редовни отчети, за да можете да видите как се изразходват парите ви.
  9. Уверете се, че сте съгласни с начина, по който счетоводителят обработва поверителната ви информация. Той трябва да е готов да подпише споразумение за поверителност, ако е необходимо.
  10. Потърсете счетоводител, който е член на професионални организации, като БНИ, ИПСБ и др.

Заключение

Знаем, че работите усилено, за да изградите и поддържате бизнеса си, затова се погрижете да развиете силни професионални взаимоотношения с вашия счетоводител; те са неразделна част от вашия успех.
Значението на намирането на правилния счетоводител, който разбира предизвикателствата и възможностите на вашия бизнес, е значително, така че отделете време, за да изберете подходящия за вас член на екипа.