Как да проверим охладителната и климатичната система на автомобила си?

Системата за охлаждане и климатизация на вашия автомобил е една от най-важните части на автомобила ви. Без нея автомобилът ви ще прегрее и няма да можете да се охладите в горещините. Проверката на охладителната и климатичната система на вашия автомобил е прост процес, който може да се извърши от самите вас.

Ако автомобилът ви е престоял известно време, добре е да проверите охладителната и климатичната система, преди да започнете да шофирате. Ето как:

  1. Проверете нивото на охлаждащата течност в двигателя. Нивото на охлаждащата течност трябва да е до пълната маркировка на преливния резервоар. Ако не е, добавете охлаждаща течност, докато достигне пълната маркировка. Съветваме ви и да разгледате различните части, от които вероятно ще се нуждаете при направата на проверка. Повече за тях, разгледайте тук: https://www.avtosklad.bg/ohladitelna-i-klimatichna-sistema
  2. Проверете нивото на моторното масло. Нивото на маслото трябва да е на маркировката за пълно количество върху мерителната пръчка. Ако не е, долейте масло, докато достигне пълната маркировка.
  3. Проверете нивото на трансмисионната течност. Нивото на течността трябва да е на маркировката за пълно количество върху мерителната пръчка. Ако не е, добавете течност, докато достигне пълната маркировка.
  4. Проверете нивото на спирачната течност. Нивото на течността трябва да е на маркировката за пълно количество върху резервоара. Ако това не е така, добавете течност, докато достигне пълната маркировка.
  5. Проверете нивото на течността за усилвателя на кормилното управление. Нивото на течността трябва да е на маркировката за пълно количество върху резервоара. Ако това не е така, добавете течност, докато достигне пълната маркировка.
  6. Проверете климатичната система. Системата трябва да е включена и температурата да е настроена на хладно. Вентилационните отвори трябва да са отворени. Ако всичко изглежда добре, изключете системата и преминете към следващата стъпка.
  7. Проверете охладителната система. Капачката на радиатора трябва да е затегната, а нивото на охлаждащата течност трябва да е до пълната маркировка на преливния резервоар. Ако нивото на охлаждащата течност е ниско, добавете охлаждаща течност, докато достигне пълната маркировка.
  8. Проверете маркучите. Маркучите трябва да са без пукнатини и течове. Ако забележите някакви проблеми, сменете маркуча.
  9. Проверете ремъците. Ремъците трябва да са без пукнатини и протрити. Ако забележите някакви проблеми, сменете ремъка.

Ако всичко изглежда наред, охладителната и климатичната система на вашия автомобил е готова за летните горещини, а и не само!

Винаги е добре да проверявате охладителната и климатичната система на автомобила си, преди да потеглите на дълъг път. Можете да направите това, като включите климатика и го настроите на най-високата степен.

След това включете двигателя и го оставете да работи на празен ход в продължение на няколко минути. След това включете отоплението и го оставете да работи няколко минути.

Ако изглежда, че всичко работи правилно, тогава охладителната и климатичната система на вашия автомобил вероятно е в добро състояние.