Как да изберем усилвател за високоговорители

избор на усилвател

Правилният усилвател за вашата система за озвучаване съчетава подходящата мощност с подходящите характеристики. Има много фактори, които трябва да анализирате, преди да закупите най-добрия усилвател за вашите нужди.

Ето ги и 3-те най-важни неща, които трябва да вземете в предвид за да направите правилният избор.

  • Импеданс
  • Мощност
  • Чувствителност

Аудиосистемата не би работила пълноценно без система от високоговорители. Усилвателят преобразува сигналите от източника във разбираема форма за говорителите.

В тази статия ще разгледаме в детайли какво точно означават и какво трябва да притежават качествените професионални усилватели.

Импеданс

Усилвателите включват импеданс в своите спецификации, но какво означава това? Това е измерване на електрическото съпротивление на компонентите, което се измерва в омове.

Обикновено се представя с числото 10. Ясно ще разберете какво е съпротивление, ако имате опит с електрониката, но за нашите (донякъде опростени) цели не са необходими задълбочени познания. Ще използваме импеданса, за да определим съвместимостта на вашия усилвател и високоговорители.

За да разберете дали усилвателят и високоговорителите ви са съвместими е нужно да разгледате техните спецификации в описанието на продукта или онлайн. Препоръчително е да свързвате високоговорители с по-висок импеданс към усилватели, които могат да управляват по-нисък импеданс.

Въпреки това би помогнало, ако не свързвате високоговорители с нисък импеданс (например 4 ома) към усилватели с по-висок минимален импеданс. Това почти винаги ще осигури безопасно свързване на високоговорителите и усилвателите.

Освен това много съвременната техника също е изработена да има съвместимост с омовите стойности, което улеснява избора.

Мощност

Нека разгледаме мощността, но имайте предвид, че нещата ще се усложнят.

Ватовете се измерват във всяко електрическо изделие. Прието е да се смята, че по-високата мощност означава по-голяма сила на звука, но това не винаги е така.

Мощността на ватовете при високоговорителите и усилвателите се отнася до количеството енергия, с което те могат да се справят. Преди хората често са използвали усилвател с ниска мощност и високоговорител с висока мощност без да вникват много в същността на нещата. Това не е било най-доброто съчетание. За да стигнем до това, трябва да се преборим с много аудио термини и технически жаргон.

На кратко: Сравнете непрекъснатата мощност и мощността на усилвателя си с препоръчаното ниво на усилване на високоговорителя. Сравнението на тези две стойности ще ви помогне да определите съвместимостта на техниката.

Чувствителност

Чувствителността е само за високоговорители и вместо мощност показва колко силен ще бъде един високоговорител в децибели, когато го поставите на разстояние 1 метър и го захраните с 1 ват.

Тя има пряко влияние върху силата на звука, която могат да излъчват високоговорителите ви. По-високата чувствителност не е непременно по-добра; тя означава, че високоговорител с по-висока чувствителност ще достига по-високи стойности на звука и може би ще ви спести закупуването на по-мощен усилвател.

На кратко: За да може усилвателят ефективно да управлява високоговорителите, трябва да се уверите, че те имат достатъчно висока чувствителност. Препоръчваме да се възползвате от консултация с професионалист в сферата, който адекватно ще ви ориентира към най-точният продукт за вас.

Обърнете внимание на импеданса, мощността и чувствителността на усилвателя. Те ще ви ориентират към най-подходящият продукт. Ако имате нужда от допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с професионалист, който да ви даде персонализиран съвет.