Избор на усилвател за професионално озвучаване

Усилвателите варират по различни критерии. Като започнем от функционалност, модели, видове и стигнем до тяхната цена. За да направите правилният избор трябва да остановите главното предназначение и внимателно да съобразите всички критерии.

Добавянето на усилвател към озвучаването безспорно ще подобри качеството на звука във всички различни аспекти. За разлика от вградения усилвател, външния е много по адаптивен и съвместим с различни аудио системи. При използване на усилватели за професионално озвучаване, това което най-лесно ще доуловите е, че музиката ще звучи по-чисто и качествено на всички нива на усилване.

Ако сте закупили нови говорители от по-висок клас, те най-вероятно ще изискват значително повече мощност за да функционират на максималният си капацитет. За оптимално захранване на висококачествени тонколони със сигурност ще имате нужда от усилвател, който да осигури звученето, което желаете.

Всичко това се отнася и за субуферите. Те се нуждаят от мощност, която превишава в пъти тази на стандартните говорители. Ако сте планирали да закупите нов висококачествени субуфер, ще е добре да обмислите и закупуването на усилвател, за да се насладите максимално на ниските честоти.

Марки усилватели за професионално озвучаване

Когато става въпрос за финалният избор за професионален усилвател, главният определящ критерий, за избор на вид и марка е качеството на звука. Съществуват много световно известни брандове, които могат да задоволят и ухото на най-големите аудио маниаци. Марки като Kling & Freitag, Audac, Monacor, Soundtube, QSC, FBT, TOA и други със сигурност ще Ви предоставят правилният продукт за вашите нужди.

Предназначение на усилвателя

За какво ще използвате усилвателя?

Важно е да имате ясна представа за какво точно ще използвате усилвателя. Така ще можете да направите най-оптималния избор за вас и нуждите Ви. В следващите няколко параграфа ще разгледаме 3-те най популярни вида усилватели и тяхното предназначение. Вие сами ще доуловите от кой тип имате нужда!

Усилватели 100 V – този тип са най-често срещани в инсталациите за фоново озвучаване за магазини, фитнеси, конферентни зали и ресторанти. Предназначени са за предаване на кратки съобщения и общо оповестяване, което не зависи от изключителна мощност на звука, каквато е нужна в дискотеки, клубове и сцени.

Миксер-усилватели – този тип имат вграден миксер, който позволява директен контрол на звука чрез смесване. Не са най-популярния избор, имайки в предвид специфичното им предназначение, но за хората, които имат нужда от подобна аудио техника те са един задължителен компонент, който заслужава внимание.

Професионален усилвател с голяма мощност – ето този тип усилватели са най-подходящият избор за озвучаване на дискотеки, нощни клубове, концертни зали, сцени и други обекти, за които силата и яснотата на звука е ключов елемент. Повечето професионални усилватели са в размер подходящ за рак монтиране и са във вариант – импулсни и аналогови усилватели. В много от случаите е най-удачно да се доверите на експерт при тяхната инсталация.