8 неща които да провери всяка жена за безопасност, които да направи преди пътуване

Следвайте тези прости проверки за безопасност, преди да тръгнете на пътуване

Нека колата ви бъде проверена от механик, ако е за сервиз или за допълнително спокойствие

Добър момент е да се уверите, че имате пътна помощ и автомобилна застраховка.

Това е времето от годината, когато много австралийци зареждат колата си за заслужена почивка. Но вашата кола справя ли се със задачата? Ето осем основни проверки за безопасност на автомобили „Направи си сам“ от техническия редактор на carsales.com.au, Кен Гратън.

 

Въпреки че тези проверки са полезни, винаги е добра идея колата ви да бъде прегледана от механик, преди да тръгнете на дълго пътуване. Това е още по-важно, ако колата ви е за сервиз или ако не се използва често за дълги пътувания. Според Avtonovini.bg това са основните неща, които да направите преди пътуване:

 

  1. Предупредителни светлини на таблото

Веднага щом видите предупредителна лампичка на таблото за някоя от системите за безопасност, незабавно я проверете. Всъщност всяка предупредителна лампа на таблото изисква незабавна проверка от професионалист.

 

Когато включите запалването, проверете дали всички предупредителни светлини мигат за момент. Ако предупредителната лампа изобщо не мига, това може да е знак, че има проблем с електрическите системи и може да не получите предупреждение, че част от колата ви се нуждае от внимание.

 

  1. Живот на батерията

Внимавайте за бавно завъртане, когато запалите колата. Това може да означава, че батерията е на последно място. Обикновено можете да очаквате три години живот от една батерия – а някои ще издържат много повече от това – но винаги внимавайте, когато достигне този тригодишен праг.

 

  1. Охладителна система на двигателя

Само когато двигателят е студен, проверете дали нивото на охлаждащата течност в резервоара не е под минималната маркировка и цветът е прозрачно зелен или оранжев.

 

Ако нивото на охлаждащата течност е ниско или изглежда мръсно, вашият двигател е в опасност от прегряване. Ако случаят е такъв, добра идея е цялата охладителна система да бъде промита и допълнена с нова охлаждаща течност, предотвратяваща ръждата.

 

  1. Гуми и реглаж

Направете визуална проверка за износване на протектора – особено неравномерно износване (от едната страна на гумата или в средата). Това обикновено показва проблем с подравняването на предния край, под или над надуване или нещо по-сериозно като лагер на колело при излизане.

 

Силно ниско напомпаните гуми могат лесно да бъдат забелязани само по угоената странична стена в основата, където гумата се среща с пътя. Но е добра идея да проверите налягането и с манометър, тъй като дори умерено ниско надуване може да повлияе на сцеплението с пътя. Можете да проверите налягането на всяка гума с манометър, който се предлага безплатно в повечето сервизи.

 

  1. Признаци на износени спирачки

Сигурните знаци, че вашите спирачки се нуждаят от малко TLC, включват трептене през педала и скърцащи звуци (метал върху метал), когато фрикционният материал на накладките се смила до метал.

 

Трябва също така да проверявате резервоара на Dacia Duster за хидравлична течност на спирачната система и да го промивате на редовни интервали, тъй като може да се натрупа вода. Ако случаят е такъв, педалът на спирачката ще се почувства гъбест или ще пътува твърде далеч.

 

  1. Кормилно управление и окачване

Ако дърпате задвижващото колело в една посока, за да поддържате колата в права линия, или воланът вибрира повече от обикновено, вашата геометрия на кормилното управление може да се нуждае от центровка. Това може също да означава неправилно помпане или баланс в една или повече гуми. Обърнете внимание на всяко чукане или необичайна луфт в колелото – това може да е признак за износени кормилни втулки или лагери на колелата.

 

Друг начин за проверка е да поставите двете си ръце върху каросерията на автомобила над колелото и на около половин метър една от друга. Като внимавате да не се подхлъзнете и да се нараните, облегнете телесното си тегло върху колата, спрете и след това се оттласнете.

 

Ако каросерията на автомобила отскочи бързо обратно на пружината, вместо да се издигне плавно до първоначалната си позиция, това означава, че амортисьорът е износен и може да се нуждае от смяна. Износените амортисьори са проблем за безопасността, тъй като могат да доведат до намалено задържане на пътя при спирачки или при завиване.

 

  1. Трансмисия, съединител и CV шарнири

Слушайте за чукащи звуци, които биха могли да показват износени шарнири на задвижващите валове към колелата или силно износен диференциал. Обърнете внимание на автоматичните трансмисии, които не са склонни да превключват от неутрална на предавка.

 

Ръчната скоростна кутия е доста здрава, но ако оборотите на двигателя се увеличат и скоростта на колата не се променя със същата скорост, това е признак за плъзгащ се съединител, който в крайна сметка ще се износи напълно.

 

  1. Вътрешен комфорт

Необходимостта от настройване на температурата все по-ниска и по-ниска е знак, че климатичната система на автомобила може да изчерпва хладилния газ, който охлажда въздуха, когато е компресиран. Няма да ви остави в безизходица, но ще направи неудобно пътуване до Червения център или Топ Енд, особено през лятото.

 

Свързана статия: 3 лесни начина да сте по-безопасни на пътя

 

Не забравяйте, че ако останете в безизходица, може да е неудобно, скъпо и дори опасно. Така че, преди да тръгнете, добра идея е да се уверите, че имате пътна помощ и автомобилна застраховка.