Какво е здравето

Какво е – здраве? Как да си го представя? Определенията са много – от детското „Здравето е, когато нищо не боли“ до научното, формулирано от Световната здравна организация: „Здравето е не само отсъствие на болести и недъзи, а състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. “

За повечето хора здравето е нормално състояние, за което обикновено не сме наясно или не му обръщаме внимание, независимо как мислим за дишането си, за това как бие сърцето ни. Някой мъдро каза: „Усещането за здраве се придобива само след заболяване“. Тази негова „невидимост“ може да предизвика безразсъдно отношение към собственото му здраве, което се оказва фатално за мнозина.

Най-примитивното и широко разпространено разбиране за здравето е състоянието на тялото, когато няма болест. Дори лекарите често действат по него: „Никаква болест – здрава, нямаме нищо общо с вас. Когато се разболеете, елате „. Но здравето не е нещо постоянно и неизменно. Освен това се нуждае от внимание и контрол. Здравето трябва да се поддържа и укрепва. Мисля, че в бъдеще, когато основната грижа на медицината ще бъде да предотврати заболяването, а не да го излекува, лекарят ще пази не „медицинска история”, а „здравна история”.

Болестите са изследвани до генетично-молекулярно ниво и много лекари, дори лекари, знаят малко за здравето и не искат да се занимават с тях: „Няма време за здраве, няма време и енергия за справяне с болестите. “ Освен това здравите хора не ходят на лекари. Затова лекарите по всяко време се занимавали основно с болни и изучавали болести. Друг академик по медицина Н.М. Амосов призна: „Всички лекари са специалисти по болести, а не по здравеопазване“. Въпреки че в думата „здравеопазване“ е посочено основното значение: защита на здравето, а не лечение на заболявания.

Съществуват международни здравни оценки, които се съставят ежегодно въз основа на следните показатели: продължителност на живота, ниво на детска смъртност, брой консумирани цигари и алкохол, физическа активност и околна среда. Първите три места в този рейтинг през 2012 г. бяха заети от Сингапур, Италия и Австралия. Русия беше на 97-о място в списъка от 145 държави и региони.

В едно от списанията беше публикуван интересен таблет, показващ резултатите от международно проучване на групи хора, сравними по възраст и социален статус от различни европейски държави. Всички респонденти бяха помолени да оценят здравето си. Подробностите и условията на проучването не бяха разкрити, така че е трудно да се прецени тяхната обективност, но според представените резултати делът на хората, оценяващи здравето си като добро, беше в различни страни:

Норвегия – 81%,

Холандия – 78%,

Финландия – 69%,

Италия – 62%,

Португалия – 41%,

Латвия – 29%,

Русия – 22%,

Украйна – 8%.

Мисля, че тези цифри отразяват определени различия между хората от различни страни както в здравния статус, така и в разбирането на това какво означава, както и разликите в здравната култура и начин на живот.

Тъжни данни бяха получени по време на неотдавнашния медицински преглед (превантивни прегледи) на населението на Русия, който обхвана около 17 милиона души. Резултатите показаха, че само малко повече от 30% от изследваните лица са практически здрави.

Днес, въз основа на обобщаването на множество изследвания в областта на епидемиологията и етиологията на повечето човешки заболявания, може да се твърди, че повече от 80% от възможностите за поддържане на здравето зависят от вашата собствена воля и поведение, 15 – от обществото и околната среда в който живеете и само 5% – от лекар. Следователно опазването на здравето трябва да бъде осигурено, преди всичко, чрез собствени знания и усилия, ролята на лекарите тук е второстепенна. И също така е много важно да разберем, че здравето, дадено ни от природата, от раждането, не може да бъде запазено, то трябва да се развива и поддържа постоянно. Липсата на внимание и грижи за него е една от най-честите първоначални причини за много заболявания.

И още един важен модел: много болести и заболявания на старостта възникват в младостта. В началните етапи, в рамките на 10-30 години, те могат да продължат без забележими симптоми, неудобства и усещания (атеросклероза, много тумори и др.). В същото време, като се обърне внимание на тяхното здраве, те биха могли своевременно да бъдат предотвратени или да спрат развитието си.

Източник: https://gotvene.eu