Следните признаци могат да служат като сигнал за началото на бременността

1. Промяна на менструалния цикъл
Основният признак, сигнализиращ за началото на бременността, може да бъде липсата или забавянето на менструацията. Има обаче ситуации, когато менструацията продължава дори когато настъпи бременност. Ако знаете точно за вашата ситуация и откриете такова изхвърляне, това е причина да посетите лекар възможно най-скоро.

Липсата на менструация не означава непременно настъпване на бременност. Понякога нарушението на женския цикъл може да бъде свързано със силен стрес, хронична умора, развитие на определени заболявания. Хирургическата интервенция в тялото също е причина, поради която може да се наруши нормалното протичане на цикъла.
2. Слабост и неразположения
Промяната в благосъстоянието, появата на слабост, сънливост, постоянно желание за сън също може да бъде знак, който ви позволява да откриете бременност на ранен етап. През този период всички защитни функции на тялото са рязко намалени, така че съществува риск от настинка само чрез проветряване на стаята. Оттук и честата назална конгестия и болки в гърлото при бъдещите майки.
3. Появата на болка в гърдите или корема
Бременността може да бъде показана от фактори като дискомфорт в гърдите или коремни спазми. Женско тяло

започва активно да се възстановява от втората седмица – тече интензивна работа за формиране на плода и плацентата, мускулите на матката активно се свиват и гърдата започва да натрупва мляко за бъдещо кърмене. В тази връзка е възможна промяна на ореола на гърдата (кръгове около зърната) и отделяне на бистра течност от нея.
4. Гадене и повръщане
Гаденето и повръщането са често срещани фактори, които съпътстват бременността. Те са особено остри сутрин, след ставане от сън, а също така могат да бъдат реакция на различни миризми – храна, парфюм, битова химия. В нормалния случай до края на третия месец подобни симптоми трябва да изчезнат, но има случаи, когато те продължават до третия триместър на бременността. В допълнение към токсикозата могат да се появят скокове на налягането, температурни промени, главоболие, апатия и нежелание за хранене. Струва си да се консултирате с лекар, когато гаденето не спира и повръщането се появява 5-6 пъти на ден.

При късна токсикоза – „хистоза“ – лекарите препоръчват бременните жени да се лекуват в болница.
5. Смяна на емоционалния фон
При повечето жени с настъпването на бременността се наблюдава промяна в емоционалното състояние. Внезапните промени в настроението са свързани преди всичко с промени в хормоналните нива, както и с повишена тревожност за вашето неродено бебе. Емоциите могат да се сменят една друга много бързо – смехът може да бъде последван от негодувание, раздразнение или дори сълзи. Ако сте склонни към внезапни промени в настроението, можете да се свържете с психолог, той ще ви помогне да се освободите от ненужното вълнение и стрес.
6. Укрепване на секретите
Отделянето на пикочно-половата система е естествен процес за женското тяло, но с настъпването на бременността те променят структурата и цвета си – стават прозрачни и по-лигави. Такива секрети са нормален процес на защита на тялото от проникване в него на всякакви бактерии и инфекции.
7. Повишаване на базалната температура
Повечето лекари са склонни да вярват, че един от най-ефективните начини за определяне на началото на бременността, даващ 100% резултат, е измерването на температурата в права линия. За да бъде измерването ефективно, най-добре е да го направите рано сутрин – веднага след събуждане, когато чревната мускулатура е все още отпусната. Когато настъпи бременност, базалната температура се променя, като се повишава до 37 ° C и повече.

Тялото на всяка жена е уникално и индивидуално, следователно с настъпването на бременността може да се държи и да се проявява по напълно различни начини.

Има много съвременни инструменти и методи за диагностициране на бременност. Можете да получите по-надежден резултат с:

тест за бременност
кръвен тест за AHCh
ултразвук

Тестовете за бременност определят резултата въз основа на наличието на hCG в урината и това се случва на етапа на образуване на плацентата. Като се има предвид това, тестът трябва да се направи не по-рано от 7-10 дни след зачеването. Има и свръхчувствителни тестове, които могат да определят бременността в ранните етапи и да дадат надежден отговор няколко дни преди очакваното начало на цикъла, но все още има голяма вероятност от изкривени резултати.

Можете да получите по-точен резултат, като преминете кръвен тест за съдържанието на hCG в него. Този метод е по-чувствителен, но по-малко достъпен от теста за бременност. Анализът също ви позволява да установите факта на бременността не по-рано от 10 дни след нейното начало.

Само ултразвукът може да определи дали бременността е маточна или извънматочна. Най-ранният ултразвук е възможен при двуседмично закъснение на менструалния цикъл.

Когато се появи болка в долната част на корема по време на бременност определено трябва да се консултирате с лекар. Тези болки могат да бъдат причинени от контракции на матката или да показват заплаха за плода. Самостоятелното приемане на лекарства, включително болкоуспокояващи, е крайно нежелателно, тъй като те могат да навредят на бебето.

Ако разберете за началото на бременността, трябва радикално да преразгледате живота си: яжте здравословна храна, ходете повече, релаксирайте. Също така си струва да се откажете от лошите навици.