Кога да започнем избора на сватбен фотограф?

Отново, позволете ми да отбележа, че е важно да изберете да усещате нещо повече от сравняването на цената, времето за снимане и броя на снимките. Снимките са това, което сте оставили освен младоженеца (булката) и пръстена след сватбата.

Какво ще ви напомни за магическата атмосфера на сватбения ден. Ето защо е повече от важно да не подценявате избора и със сигурност да не го оставяте за последната минута. (Признавам, тази поредица от статии трябваше да бъде публикувана преди Коледа – сега е доста късно да се обърнем към фотографа за лятна сватба …)

 

Кога да се свържете със сватбен фотограф

Според фотографите идеалния случай да се обърнем към фотографите една година преди това и не по -късно от половин година преди датата на сватбата. Така че, ако говорим за добри фотографи, за които има (за щастие) все по -голямо търсене през последните години. Лошите (извинете, като) може да ви оставят в последния момент, но колко пъти качеството на снимките им ще достигне до чичото с SLR камера. Тогава има шанс да намерите начинаещ сватбен фотограф, който не само ще снима вашата сватба за частица от цената на по -известните и опитни, но няма още толкова поръчки, така че е по -вероятно да вписва в дневника си.

 

Как да се срещнем с добър сватбен фотограф

Ясно ми е, че гледката за това, което е добро и красиво, е доста индивидуална. Всеки харесва нещо различно и това е добре. Но има някои напълно обективни показатели, благодарение на които можете да различите истинското качество от желанието за професионално създаване:

 

Добрият сватбен фотограф има сватби в портфолиото си

Може да ви се стори очевидно, но често срещам булки, които избират фотограф, който прави страхотни портрети, но не и сватби ? Сватбената фотография има своите специфики, тя съчетава репортажи, портрети и някои продуктови снимки (подробности за декорациите) и не всеки фотограф може да заснеме всичко красиво. Затова се уверете, че избраният от вас фотограф има опит със сватбите.

 

Добрият сватбен фотограф има своя стил

Когато погледнете портфолиото му в уеб сайта или Instagram, на пръв поглед ще бъдете пленени от единната атмосфера. Неговият стил не е задължително да бъде ясно разпознаваем сред другите (въпреки че разбира се е най -добрият), но в никакъв случай снимките му не трябва да приличат на всяко куче, различно село.

Не дай Боже така да работят снимките на една сватба. Разбира се, всеки фотограф се развива и е невъзможно да се сравни неговата петгодишна работа с настоящата му. Но ако на една снимка играе със силни контрасти, на друга работи със зърно или мъгла, едната е преекспонирана и студена, а другата е мрачна и в топли тонове, не би било подходящо да се избере такъв фотограф за сватба. Такъв човек, все още тренира и си търси най-добрият начин за представяне на сватбените снимки.

 

Добрият сватбен фотограф иска да се запознаете

Това може би се подчертава от всички фотографи, които съм срещал досега – те искат да знаят повече за вас, отколкото датата и мястото на сватбата. Те искат да се настроят към вас, да знаят какво харесвате, какво харесвате, какви са вашите идеи. Те искат да знаят подробностите за вашата сватба. Ако фотограф не се интересува от това и просто потвърждава датата и пристига на мястото, не го вземайте. Определено няма да се отпуснете пред него и всичко ще е гадно.