Да се погрижим за фигурата си след празниците

Много жени се придържат към здравословно хранене и тренират редовно, но празничните дни все пак са станали причина за леко покачване на теглото. Нищо фатално няма, особено ако проявим малко упоритост и приложим няколко правилни подхода. Специалистката по хранене Естер Блум казва, че ако искаш да видиш промени, първо трябва да ги внесеш.

На първо място трябва да се преразгледа дневното меню. Не е нужно да се прибягва до гладуване или драстични диети, тъй като резултатът от тях ще е временен, а много често и точно обратен. Ако начинът на хранене е принципно правилен, могат да се внесат малки корекции с цел намаляване на общата калоричност за деня, като това трябва да са не повече от 500 калории.

Промени могат да се направят в обичайната тренировъчна програма – да се добавят нови упражнения, да се промени реда на упражненията, да се въведат допълнителни разходки или да се увеличи малко времетраенето им. Не забравяйте, че организмът бързо привиква към обичайното и ще е добре да бъде подложен на така наречения положителен стрес.

Ако в залата, която е редовното място за спорт, има треньор, ще е добре да се направи консултация с него за промените.

Много дами избягват упражненията с тежести, но това е грешка. Работата с тежести подтиква организма към промени, като повишава нивото на хормоните, стимулира естествената необходимост от изгаряне на мазнини в продължение на цялото денонощие след тренировката. Естер Блюм е на мнение, че всеки, който цели отслабване, трябва да провежда занимания с тежести.

Искаме ли да намалим теглото, е наложително да се грижим правилно за водния баланс на организма си по време на тренировка. Една от големите грешки на много жени е радостта от загубените след тренировка 200-300 грама, но ако не са пили вода, това не е за радост, а за жалост, тъй като организмът е подложен на обезводняване заради изхвърлената пот.

И не забравяйте за съня. Ако по празниците сте си позволявали недоспиване, вече е време да въведете ред. Доказано е, че при недостиг на нощен сън хората обикновено приемат през деня средно от 500 до 550 калории повече дори не осъзнавайки това. Недостигът на сън забавя и метаболизма.

Специалистите твърдят, че при редовно недоспиване тялото може да изгаря с 20% по-малко калории в сравнение с моменти, когато сънят е достатъчен и качествен.
Празничните дни отминаха, вече е време да се погрижим за фигурата си.

Източник: https://fitholic.bg/