7 храни и напитки увреждащи зъбите

Ако искате да имате красиви бели зъби, без намек за кариес или зъбен камък, трябва да сте сигурни, че консумирате нездравословни храни възможно най-малко. Особено вредните продукти имат вредно въздействие върху емайла, което води до потъмняване, кариес и други неприятности.

1. Кола и друга сода. Тези напитки са врагове не само на стройна фигура, но и на красиви бели зъби. Не само оцветителите, но и повишеният дял на съдържанието на захар, киселинната активност водят до факта, че корозират зъбния емайл. В резултат на това получавате жълтеникава усмивка и кариес.

2. Черно кафе. Както знаете, по-често любителите на кафе страдат от липсата на естествена „холивудска“ усмивка. Ако не можете да изплакнете устата си след всяко кафе, най-добре е да намалите честотата на кафето си. А изплакването може да бъде заменено с дъвчене на избелващата дъвка.

3. Цитрусови плодове. За съжаление, някои от най-полезните плодове за формата на тялото и здравето като цяло създават агресивна среда в устната кухина поради наличието на киселини в състава. Поради това зъбите стават твърде уязвими към вредното въздействие на бактериите, в резултат на което има активно развитие на зъбен кариес.

4. Шоколад. Още от детството всички със сладък зъб знаят, че шоколадът е много вреден за зъбите. Всичко това поради високото съдържание на захар.

5. Плодове. Плодове като боровинки, череши, малини, къпини или боровинки и други горски плодове съдържат нездравословни въглехидрати, които влияят на здравето на зъбите далеч не най-добре.

6. Червено вино. Виното съдържа опасни киселини, които поради богатия нюанс на напитката могат да придадат на зъбите нездравословен цвят. Развалените червеникави зъби не са приятна гледка.

7 соев сос Твърде честото използване на тази добавка води до потъмняване на емайла на зъбите поради специфичния цвят на соса и киселините в състава.

След като вече знаете кои храни развалят зъбите ви, можете да се грижите по-добре за зъбите си.