7 идеи за декор с камъни в градината

Безспорни са ползите от използването на естествен камък в дома и градината. Това е материалът, който стои най-близо до природата, а какво по-прекрасно нещо от това да привлечете повече естествена положителна енергия от нея. Предлагаме ви някои идеи как да използвате повече естествени материали про оформяне на всичко за дома и в градината.

Кътове за релаксация на открито

Естествените камъни са добър приятел на природата и много полезни, когато искате да обособите част от дворното пространство и да изградите кът за релакс и отмора. Камъкът е неизменна част от дизайна на подобен кът. От него може да създадете и гореща вана от типа на мини басейните. Друг вариант е естествения камък да се допълни с дървени елементи или подходящи декорации за градината. За финал добавете и нужното озеленяване и ето, че вашият кът за релакс на открито е готов.

Алпинеум

Градинският алпинеум е второто ни предложение. Неговото очарование се дължи комбинацията от камъни и красиви цветя. Това са два елемента от природата, които взаимно се допълват и внасят съвършенство в дома и градината. Алпинеумът е една от най-често срещаните атракции в професионалното озеленяване, което не е трудно да се постигне и в собствения ви двор. Нужни са само подходящите естествени материали за целта. Разгледайте например предложенията от качествен гнайс от Ивайловград.

Настилка от камъни

Настилката от камъни също е нещо много полезно допълнение във вашата градина, която може да се създаде от естествени камъни. За по-атрактивна визия може да използвате мозайка, рязани камъни или полигонални плочи с естествена форма. За по-евтин вариант  можете да купите дори само изрезки от гнайс, които да поставите върху филц или трева, като очертаете контура на пътеката с обли речни камъни.

Каменни бордюри

Каменните бордюри са друг вариант подходящ за градина. Те могат да се превърнат в естествено допълнение към подходяща каменна настилка или да се създадат с цел допълване на ландшафта.

Барбекю от камъни

Дворът не е истински двор, ако не разполагате с опция за барбекю.  Любителите на храната на открито знаят, че барбекюто от камъни не може да се сравнява с готови продукти по нито един критерии. Това е така,  освен заради уникалната визия, която безспорно е атрактивна, но най-вече, заради най-съществената му част, а именно вкуса на храната – той просто е несравним.

Градинско поточе

Придайте живот на вашата градина с изкуствено поточе създадено от естествени камъни. Нежният му звук е истинска симфония за ушите, а в комбинация с естествени материали, положителната енергия ще бъде винаги с вас. Към него може да прибавите и езерце, което бихте изградили лесно с предлаганите готови PVC форми за езера. И за двете се нуждаете  в добавка само от подходящи камъни и желание.

Подпорна стена

Естествените камъни са идеалното решение за изграждане на подпорна стена в градината, с която да терасирате наклонените терени. Така, освен като  неизменна част от ландшафта тя може да ви служи и за по-практични цели. Практичната й насоченост изисква тя да е изработена от здрави материали, но изборът на камъка зависи от височината на самата подпорна стена. Най-същественият момент  след нейното изграждане е възможността да я озелените с подходящи декоративни растения, които биха могли да се стелят като зелен водопад по нея и да създадат неповторим цветен акцент във вашата градина.