Трябва ли да приемам витамини, когато планирам бременност?

Балансираното и правилно хранене на майката е в основата на здравето на нероденото бебе. Диетата на майката трябва да съдържа полезни и здравословни храни, богати на витамини, минерали и микроелементи. Трябва да има възможно най-много пресни билки, зърнени храни и млечни продукти. През този период е по-добре напълно да откажете консервираните продукти. По време на планирането на бременност витамин В9 (фолиева киселина) е особено необходим, той участва в образуването и развитието на нервната тъкан. Липсата на витамин В9 може да доведе до развитие на аномалии на централната нервна система в плода. Витамин B9 се съдържа в достатъчно голямо количество ориз, черен дроб, круши, портокали, бобови растения, зеленолистни зеленчуци.

В допълнение към витамин В9, по време на планирането на бременността, лекарят може да предпише витамин Е. Той помага да се доставят хранителни вещества на клетките. Витамин Е помага за предотвратяване на спонтанен аборт. Липсата на този витамин може да доведе до нарушения на нервната и репродуктивната система. Витамин Е се намира в големи количества в млякото, зеленчуците, маслото и слънчогледовото масло, месото, яйцата, но се унищожава при топлинна обработка.

Когато планирате бременност, жената трябва да се увери, че тялото получава достатъчно количество калий и йод.

По време на развитието детето ще приема витамини от майката, така че трябва да се погрижите за това предварително. Сега аптеките предлагат голям избор от витамини за бременни жени, които ще помогнат за поддържане на витаминния баланс на майката в нормалните граници.

Подготовката за бременност се състои от няколко етапа:

Отказ от лоши навици;
Отказ от тежки физически натоварвания;
Преди зачеването трябва да се откажете от посещенията в банята и сауната;
Правилно, здравословно хранене;
Прием на мултивитаминови комплекси;
Посещения при лекари, медицински прегледи.

Следвайки тези прости препоръки в подготовката за бременност, вие ще родите здраво бебе!