Опции за декорация на стени в кухнята: най-добрите идеи

По сложност на работата кухнята е на второ място след завършването на баните, тъй като това помещение също е богато на инженерство и е постоянно изложено на екстремни натоварвания (топлина, влажност, миризми и др.).

Ето защо, когато избирате довършителни материали и методи за вътрешна декорация на стени и подове в кухнята, е необходимо да се ръководите не само от естетически, но и от функционални изисквания. В тази статия ще разгледаме основните изисквания и най-често срещаните опции за декорация на стени в кухнята.

Изисквания за довършване на стените на кухнята

Тъй като кухнята е основно помещение за готвене, е необходимо да се обърне специално внимание, за да се гарантира, че повърхностите не се срутват от излагане на топлина и висока влажност, докато, разбира се, те не отделят никакви вредни вещества, не се запалват, са лесни за почистване и непретенциозни при обслужване. Основните работни зони трябва да бъдат възможно най-функционални и издръжливи.

Залепване с тапети на стените в кухнята

Евтин и междувременно доста функционален вариант за интериорна декорация е залепването на стени.Има обаче редица съществени недостатъци. Нека разгледаме по-подробно плюсовете и минусите на тази опция.

Недостатъците включват възможното отлепване или разминаване на шевовете, тъй като кухнята е стая с постоянна разлика в температурата и влажността. Също така появата на мазни петна или надрасквания е неизбежна, тъй като това покритие не е устойчиво на механични повреди.

Предимствата включват ниска цена, богат избор от различни текстури и цветове, което ви позволява да изберете правилния тапет за всеки дизайн и интериор. Също така, тази опция за декориране на стените в кухнята е най-лесната за подмяна: старото покритие лесно се отстранява и можете да приложите ново или да приложите друга опция за довършителни работи, например декоративно боядисване.

Декоративнo боядисване на стени в кухнята

Следващият вариант за декорация на стени е боядисване, може да се комбинира и с предишния тип. С правилния избор на боя, повърхността ще отговаря на избрания дизайн.

Недостатъците на тази опция включват нестабилност на механично натоварване: боята е лесна за надраскване, върху боята могат да останат мазни петна, а боядисаната повърхност ще се износва с течение на времето от постоянно излагане на измиване. Преди боядисване се изисква идеално изравняване на повърхностите, така че неравностите и грапавостта да не са поразителни.

 

Предимствата включват простота и бързина на повърхностна обработка, ниска цена в сравнение с други опции, липса на видими фуги, както при залепване тапет , възможност за бърза преработка чрез пребоядисване и неограничен голям избор от цветове.

За декорация на стени в кухнята се използва предимно декоративна мазилка поради нейната красота и оригиналност, както и огромната вариабилност в изпълнението, което от своя страна също е отрицателна страна, тъй като това покритие е много трудно за ремонт. Ремонтирайте декоративна мазилка, особено венециански почти невъзможно, това всъщност е реставрационна работа. Недостатъците също включват високата цена както на материалите, така и на работата. Но избирайки тази опция за завършване на вашия апартамент или къща, вие ще внесете свеж дизайнерски щрих във вашия ремонт.

 

Декорация на стени в кухнята с порцеланови каменни изделия

Използване порцеланови каменни изделия и плочките в декорацията на кухнята е напълно определена стъпка. В края на краищата, остъклената повърхност порцеланови каменни изделия има много високи характеристики на устойчивост на различни видове замърсяване, топлина, вода и други агресивни среди. Такава повърхност е лесна за почистване, издръжлива и надеждна при работа.

По отношение на производителността това е може би най-изгодният вариант. Въпреки това, ако се направи в плочки цялата кухненска стая, тогава ще има впечатление за технически блок, така че този материал се използва в комбинация с всеки друг вид покритие.

Най-често порцеланови каменни изделия и плочки се използват при облицовка на стените на кухнята, съседни на работните повърхности. Когато избирате материал, трябва да обърнете внимание не само на дизайна, но и на текстурата на повърхността – гладка и равномерна.

Източник: https://remontnapokrivibg.eu/