Колко струва тунинг на кола и защо привлича хората толкова много

Автоманиаците се грижат за превозните си средства по необикновен, а за някои – налудничав начин. Влагат време и финансови ресурси, за да подобрят както мощността, така и визията на автомобила. Дори хората, които са далеч от колите, забелязват тунинга и му се възхищават, ако е разумно направен.

 

Какви видове тунинг има

Тунингът на автомобили се поделя на видове спрямо предназначението му:

  • За окачване – допринася за усещането при движение;
  • За мощност – увеличава “конете” и подобрява двигателя;
  • За екстериор – придава естетически външен вид.

Например регулируемото спортно окачване е често срещан тунинг сред автоманиаците. Неговата задача не е свързана с по-плавно движение и няма да Ви осигури максимален комфорт, но ще усещате пътя много по-различно. Има нисък център на тежестта и придава спортен вид, с който събирате погледите. Цените са различни – започват от 400-500 лева, но има модели с по-скъпи окачвания.

Относно покачването на мощността, тази модификация се нарича “чип-тунинг” или “ремап”. Инвестициите са на различна стойност, но апелът ни е да избирате доказани сервизи. Все повече майстори “правят” чип-тунинг, който влияе негативно на автомобила, вместо да носи плюсове. За разлика от големите фирми, те не притежават необходимия софтуер за пълни тестове и проверки.

Естествено, външният вид на колата е изключително важен и създава първото впечатление. Има множество части и аксесоари, допринасящи за по-добрите визии на интериора и екстериора. Сред най-търсените са:

  • Решетки;
  • Тунинг фарове и вежди;
  • Брони;
  • Затъмнени стопове;
  • Спойлери;
  • Фолиа за прозорци и цялостно облепяне на автомобила;
  • Кожени салони.

Цените варират в големи диапазони, но има бюджетни варианти, които ще Ви свършат прекрасна работа. Такива ще откриете в онлайн магазин NastAuto, специализиран в продажбата на тунинг авточасти.

 

Заслужава ли си да вложим средства в тунинг

Собственик сте на автомобил, който Ви върши добра работа, но искате да модернизирате външния му вид? Насочете се към тунинг авточасти и автоаксесоари, с които ще смените визията му и ще го направите по-впечатляващ.

Първо, преценете дали сумата, която ще платите за модификации, е по джоба Ви. Има евтини решения, но в повечето случаи качеството струва пари. Освен това ще се наложи да посетите майстор, ако не знаете как се поставя дадена част, а неговият труд се заплаща.

Преди да предприемете действия, вижте примери за тунинг на марката в Google и Facebook групи. Попитайте притежатели на същия модел кои са бюджетните варианти за тунинговане, кои части са им били от полза, колко пари е струвало цялото подобрение.

Не прибягвайте до чип-тунинг, ако повишаването на мощността крие по-големи рискове за колата. Сервизи, специализирани за марката, ще Ви дадат повече подробности за положителните и отрицателните черти на силовия тунинг. Относно промяната на външния вид, уверете се, че не нарушава закона и всички изменения са вписани в талона (напр. цвят на МПС).

Ако колите са Ви страст, разходите и времето не Ви плашат и искате да придадете спортна визия на автомобила, действайте!