Как Ралф Лорън създаде нова категория мода?

Попитайте всеки човек на земята защо Ралф Лорън е успял и 99% от тях ще кажат същото:

„Той създаде невероятна модна марка.“

Но дали това всъщност е причината за успеха му? Или марката Ralph Lauren е резултат от създаването на РАЗЛИЧНА категория?

Ако не сте гледали документалния филм за Ралф Лорън, наречен Very Ralph, силно го препоръчваме.

Повечето хора не знаят, че Ралф Лорън е признат за създаването на индустрията за мъжко облекло като „дизайнерска реалност“. През 60-те години на миналия век мъжете бяха свикнали с един вид мода и носеха костюми като униформи с много малко различия и индивидуалност. Като цяло мъжките дрехи имаха някакъв застой.

„Дизайнерите бяха за жените. Шивачът беше за мъжете.“ Лорън е първия дизайнер, който превръща американските моменти и образи от „лайфстайл“ (дърводелец, железопътен работник, каубой) в модерен ежедневен облик.

И всичко започна с неговите уникални „широки“ вратовръзки.

В документалния филм той разказва историята:

„Харесвам тези вратовръзки. Ще ги направя по-широки. Ще ги заведа в магазина, мисля, че ще им хареса. Затова ги заведох в „Блумингдейл“, тъй като „Блумингдейл“ беше входът за всеки магазин – защото всеки човек по това време пазаруваше в „Блумингдейл“, за да види какво е новото. Кои бяха новите ресурси? Какво се случва? Купувачът поглежда вратовръзката и казва: „Тя е твърде широка и бихте ли я направили малко по-тясна и ще свалите етикета? Искаме да имаме марка на нашия магазин.“

Където Ралф Лорън затваря своя куфар и се отдалечава – а останалото е история.

Недоразумението тук е, че това, което направи Ралф Лорън различен от всички останали вратовръзки на пазара, беше марката. Това, което направи вратовръзките на Ралф Лорън (първият успешен продукт на компанията) различни, беше фактът, че те бяха по-широки от останалите.

Те бяха първата вратовръзка, която разчупи формата на вратовръзката за мъжете – и първата вратовръзка, която дори отдалеч приличаше на свой собствен различен стил. Връзките на Ралф бяха различни и в резултат на това се създаде нова категория широки дизайнерски вратовръзки. „Марката“ и етикетът просто казват на хората къде могат да получат повече РАЗЛИЧНИ връзки като него.

А през 60-те години на миналия век какво се случва, когато носите широка вратовръзка?

Е, имате нужда от различни ризи, с различни яки. Имате нужда от различен костюм. (Запомнете: новите категории създават още нови категории.) И изведнъж Ралф Лорън създава изцяло нова категория мъжко облекло. Това, което Лорън не правеше, беше да копира/залепва марката си върху подобни стокови продукти. Той изобретяваше нови и РАЗЛИЧНИ продукти – които след това бяха сдвоени с етикета и марката Ralph Lauren.

Бързо напред към днешния ден и въпреки факта, че Ралф Лорън ще влезе в историята като един от най-големите модни дизайнери досега (а компанията може да се похвали с пазарна капитализация от 8 милиарда долара), днешната стратегия за диференциация е малко по-различна от „Направете логото е по -голямо!”