Каква е ролята на витамин Д и как да разпознаем неговия недостиг?

Витамин Д е мастноразтворим микроелемент, който изпълнява редица важни функции в човешкото тяло. Всъщност, той е по-скоро стероиден хормон, но през годините се е сдобил с прозвището си на витамин от група D. Другото често срещано име на микронутриента е “Слънчевият витамин”, което пък изхожда от факта, че може да бъде синтезиран в тялото, под въздействието на пряка слънчева светлина.

Научните специалисти са изолирали 5 основни форми на витамин Д, а именно витамин Д1, Д2, Д3, Д4 и Д5. Не всички обаче са асоциирани с ползи за човешкото здраве. Двете форми, които са от особена важност за здравословното благосъстояние при човека, са Д2 (ергокалциферол) и Д3 (холекалциферол). Техният недостиг е свързан с редица нежелани патологични състояния, в това число отслабена имунна система, депресия и проблеми с костите. Ето защо е важно да поддържате оптимални нива на витамин D и да избягвате практики, които биха довели до неговия дефицит.

Какви са функциите на витамин D в човешкото тяло?

Витамин D е важен за оптималното здраве на костната система, ставите, сухожилията, зъбите и ноктите. Също така, слънчевият витамин допринася за укрепването на имунния отговор; намалява риска от развитие на хронични болести, като рак, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза; повишава силата, физическата издръжливост и енергията; подсилва мозъчната дейност; стимулира доброто настроение и облекчава симптомите на депресия; промотира асимилацията на фосфор и калций.

Как да разпознаем недостига на витамин Д?

Недостигът на витамин Д може да доведе до някои сериозни здравословни проблеми, в това число депресивни състояния, по-голяма склонност към заболявания, бавно заздравяване на раните, диабет тип 2, рахит при децата, остеопороза при възрастните и деменция. За съжаление, почти половината от населението на България страда от дефицит на този важен микронутриент. Това се наблюдава в пълна сила през есенно-зимните месеци, когато слънцето е по-слабо и дните са по-къси.

За да понижите риска от развитие на недостиг на витамин Д е препоръчително да се излагате на слънце поне по 30 минути дневно; да консумирате добре балансирано и разнообразно меню, богато на мазна риба, гъби, яйца, зеленчуци и подсилени с витамин Д храни; да избягвате вредните навици, като прекомерен прием на алкохол, тютюнопушенето и застояването пред телевизора; да поддържате здравословно тегло с индекс на телесна маса (ИТМ) между 18,5 – 24,9 кг/м2.

В допълнение, експертите препоръчват и приема на хранителни добавки с витамин Д, наред с целесъобразното хранене и здравословния начин на живот. Това се дължи на факта, че количествата на витамин Д в храните обикновено са недостатъчни, слънцето не винаги е налично (особено през късна есен, зимата и ранна пролет) и по-високата предразположеност на някои хора към недостиг на витамина (напреднала възраст, бременни, кърмещи, хора с по-тъмна комплексия).

Ето и някои от най-изразените симптоми, по които ще познаете недостига на витамин Д

  • Чести състояния на депресия, негативни мисли, силна раздразнителност, лошо настроение, избягване на социални контакти;
  • Липса на физическа и психическа енергия, понижена мисловна дейност, невъзможност за концентриране и вземане на решения, хронична умора и честа отпадналост;
  • Чести боледувания, настинки, инфекции, отслабен имунен отговор, бавно заздравяване на раните;
  • Чести болки в костите, ставите, сухожилията, мускулите, кръста и гърба;
  • Лесно-чупливи нокти, обилен косопад и зачестяване на проблемите със зъбите