Безболезнен ремонт на дома

Колко пъти в живота си хората правят ремонт? Въпросът е двусмислен. Но който някога се е натъкнал на това „прекрасно“ събитие, най-често се надява този строителен ад да не се повтори през следващите няколко десетилетия. Разбира се, избягването на нервни моменти е почти невъзможно на всеки етап от ремонта на апартамента, но поне можете да намалите неприятностите до минимум, ако подходите към процеса разумно.

Нека да го разберем. Няма значение дали правим основен ремонт на апартамента или козметичен, първо разчитаме на определена сума пари и времето на готовност на нашето жилище. На практика, като правило, изчислената и изразходвана сума не съвпадат, както и времето, изразходвано за ремонт на апартамента. И за да не разкъсате косата си на главата си по-късно и да не пиете валериана, трябва да се подготвите за факта, че количеството на средствата ще се увеличи с около 30 процента, а периодът ще се премести с още един месец. Разбира се, това не винаги е така. Има изключения и имаше достатъчно пари и спряхме на Нова година, а не на 8 март, но в този случай е по-добре да играем на сигурно, защото забавянето на доставката най-често ни разклаща нервите и може да доведе до допълнителни разходи. Изведнъж наемате апартамент за периода на ремонт или очаквате попълване и искате да заведете бебето в нова детска стая. Може да има много причини.

Трябва да вземете решение за работните ръце. Тук имаме два варианта или сами, или се обръщаме към професионалисти. Тук всеки решава за себе си, според силите и възможностите си. Ако правим всичко сами, тогава всичко, добре, почти всичко зависи от нас. Ако се обърнем към специалисти, тогава и тук трябва да се вземат предвид няколко точки. С всеки строителен екип, дори и да са приятели или по препоръка, е задължително да се сключи договор за предоставяне на услуги. Ситуациите са различни и наличието на договор често решава много спорни въпроси и ако всички аспекти са правилно разписани в него, като крайните срокове за завършване на обекта, допустимите периоди на забавяне, както и глобите за нарушение на задълженията , тогава изпълнителите се държат по-дисциплинирано. И ако сте сключили споразумение с частен майстор, не бъдете мързеливи и сключете договор. Шансовете за завършване на ремонта според плана ще се увеличат значително.

По отношение на декоративната част от ремонта, тук можете да се обърнете и към дизайнери и декоратори. Тук има няколко варианта. Дизайнерът разработва изцяло вашия интериор до поставянето на контакти, избира материали, пазарува с вас, извършва архитектурен надзор, тоест контролира изпълнението на всичко, замислено от строители и майстори. Държи ръката ви по целия път от голи стени до уютно гнездо. Разбира се, подобни услуги не са евтини, но резултатите са повече от оправдани. Освен това дизайнерът поема отговорност в този случай. Има по-евтин вариант, декоратори. Те ще ви помогнат да изберете правилната цветова схема, да поставите правилно мебелите и да предложите как може да изглежда вашият интериор. Това е по-скоро приблизителна визуализация на евентуален краен вариант. Ако имате затруднения с фантазията и въображението, но искате да изглеждате красиво и да видите как ще изглежда, тогава можете да се справите с услугите на декоратор.

Да преминем към следващата стъпка. Закупуване на материали. Бригадирът и дизайнерът ще ви помогнат да решите техния брой. Майсторът ще изчисли количеството строителни смеси, окабеляване и други неща, а дизайнерът вече ще реши колко тапети, плочки и така нататък са необходими. Тук трябва да обърнете внимание на количеството, разбира се, опитни специалисти ще вземат предвид както резервен метър тел, така и ролка тапет, но не трябва да го оставяте да поеме, а да изясните този момент. Затова липсата на един нещастен квадратен метър плочки „по поръчка от Италия“ може да забави ремонта ви с месец-два. Също така си струва да контролирате консумацията на материали. Например, торби от вече използвана строителна смес, майсторите не трябва да я изхвърлят, а да я съхраняват. Ще бъдете сигурни, че строителите не са отнесли нищо и ще бъдат спокойни. Тук няма намерение да обвиняваме нашите доблестни работници с шпатула и четка в нечестност, а само желанието да запазим уважението и доверието между заинтересованите страни.

И още един важен момент. Често строителният екип извършва всички ремонтни дейности. Тоест, общо строителство, електро, ВиК и други, но се случва, че не. Това се договаря предварително. Ако вашият екип, например, прави всичко, освен да монтира врати, тогава тази услуга може да бъде поръчана заедно с покупката на същата врата, дори ако тя ще бъде малко по-скъпа, отколкото вашите майстори ще доставят. И може би услугата вече е включена в цената, ако е така, тогава още повече не трябва да отказвате. И честно казано, още по-добре е вратата, ваната или вграденият гардероб да бъдат монтирани от фирмата продавач. В този случай цялата отговорност е на тях, както за качеството на монтажа, така и за повреда на стоката, плюс гаранция за монтаж. И определено трябва да обсъдите с фирмата изпълнител кой ще премахне боклука след ремонта.