Ароматерапия при домашните любимци?

Вие сте влюбен в ароматите и използвате етерични масла за да създадете определено настроение или усещане – от освежаващата мента сутринта до успокояващата лавандула вечерта. Въпреки че обичате тези аромати, се чудите дали са безопасни за вашия домашен любимец.

Етеричните масла не са просто аромати, те са мощни инструменти, които могат да имат лечебни свойства и да влияят на настроението, както на хората, така и на животните. Обаче трябва да се има предвид, че нослетата на домашните любимци са по-чувствителни от нашите и някои аромати могат да бъдат вредни за тях, като ароматите от карамфил и мента.

Следователно, преди да използвате етерични масла около домашните си любимци, е важно да следвате определени мерки за предпазливост: не прилагайте маслата директно върху кожата на животното, избягвайте да позволявате на любимеца ви да ги поглъща, и избягвайте използването на цитрусови аромати около котки.

Въпреки тези предупреждения, не забравяйте ползите от етеричните масла, включително възможността да помогнат на страхливите или стресирани животни.

Какво трябва да знаете за етеричните масла за домашни любимци?

Знаете, че обонянието на вашия домашен любимец е неразделна част от начина, по който той изследва света. Просто помислете за поведението на вашето куче „среща и поздрав“ или как котката ви подушва новата храна, преди да я опита.

Значителна част от мозъчната анатомия при домашните любимци е  предназначени за обонятелните функции. Така че не е изненадващо, че ароматерапията може да бъде полезна за справяне с някои от техните медицински проблеми.

Въпреки това, трябва да бъдем внимателни. Ако прекалим с ароматите без да следваме насоки, можем неволно да предизвикаме проблеми, поради изключително силното обоняние на нашите домашни любимци.

Освен това изследванията показват , че котките са много по-добри в разграничаването на ароматите от кучетата. Така че в известен смисъл тяхното обоняние е по-мощно от това на вашето кученце.

Можем неволно да използваме етерични масла прекалено дълго или да изберем такива, които могат да бъдат вредни за нашите домашни любимци, просто защото не сме наясно с техните потенциални ефекти. Тъй като котките не притежават необходимия ензим за разграждането на цитрусови масла, те са крайно неподходящи за тях .

Дифузирайте внимателно

По един час сутрин и още един вечер са повече от достатъчно. Постарайте се, дифузерът да не се намира близо до любимото място за спане или дрямка.

Как да използваме етеричните масла топично, локално при домашните любимци

Ако планирате да нанесете етерично масло директно върху кожата на вашия домашен любимец, ще ви трябва така нареченото базово масло. То разрежда етеричното масло и предпазва кожата на любимеца ви от евентуални раздразнения. Използвайте масла като авокадово, кокосво или жожоба за разреждане. Колко ще разредите маслото? Това зависи от големината и възрастта на домашният любимец. Препоръчително е да започнете с по-разредена смес и да следите за реакция.

Можете да направите смес от етерични масла за специфични нужди на вашият четирикрак приятел. Например, може да създадете репелент срещу бълхи и кърлежи, като смесите масло от гераниум, розмарин, лимонена трева и бергамот с базово масло. Нанесете го на място, до което животното не може да достигне, защото никога не трябва да позволявате на вашите домашни любимци да поглъщат етерични масла.

Етерични масла които могат да бъдат опасни ако имате котка

Вече обяснихме, че при котките, цитрусовите масла трябва да бъдат избягвани.

Други масла, токсични за котки:

Риган, Мащерка, Wintergreen, Мента, Канела, Карамфил, Иланг иланг, Евкалипт, Бергамот, Масло от чаено дърво (мелалеука)

Масла противопоказни при кучетата:

Типично в техен стил, котките и кучетата се различават драстично и по отношение на поносимостта им към етеричните масла. Ако имате куче, трябва да избягвате следните масла:

Ментово масло, Канела, Wintergreen, Ела/Бор, Мащерка, Масло от чаено дърво (мелалеука), Анасон, Карамфил, Иланг иланг, Хвойна

Този списък със сигурност не е пълен. Подобно на хората, всяко животно има индивидуална реакция на етеричните масла.

Безопасни за домашни любимци етерични масла за дифузер:

При котенцата, безопасни могат да бъдат следните масла:

Тамян, Масло от лавандула, Лайка

Етеричните масла, които са безопасни за кучета, включват:

Смирна, Тамян, Лайка, Масло от лавандула, Джинджифил, Розмарин

Признаци на маслена токсичност при домашни любимци

Симптомите на отравяне с етерично масло включват:

Лигавене, Затруднено дишане, Слабост, Проблеми с ходенето – понякога залитат и се спъват (това може да показва проблем с централната нервна система), повръщане, Увреждане на черния дроб, Дразнене на кожата

Ако сте прилагали етерични масла върху вашия домашен любимец локално, измийте го възможно най-добре. Ако дифузирате масла, тогава ще искате да изключите дифузера, да изведете домашния си любимец на чист въздух и да се обадите на вашият доверен ветеринар.

 

Етеричните масла са мощнии е най-добре да се използват с внимание около вашите домашни любимци. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар или експерт по ароматерапия за домашни любимци, преди да експериментирате с етерични масла. Дифузирайте внимателно.